اینکوترمز در حمل و نقل بین الملل

 

اینکوترمز در حمل و نقل بین الملل
 

در دنیای امروزی، تجارت حرف اول را در بازار کسب و کار می زند. در پیرو این قضیه، قوانین اینکوترمز در حمل و نقل بین الملل به یکی از اجزای جدا ناشدنی از زبان تجارت و بازرگانی تبدیل شده است. این قوانین در سرتاسر جهان مورد تأیید تمامی مراجع قانونی، دولت ها و فعالان بازرگانی است که هدف از ایجاد آن تفسیر مشترک اصطلاحات رایج این زمینه می باشد. در این مقاله از کاراپست قصد داریم با شرح اینکوترمز آن را بیشتر به شما بشناسایم.


ریشه ی کلمه "Incoterms"

ریشه ی این لغت از مخفف کردن سه کلمه ی لاتین به‌وجود آمده است. کلمات International به معنی "بین الملل" ، Commercial به معنای "تجاری" و Terms به معنای "اصطلاحات" که این سه کلمه در کنار هم به معنای "اصطلاحات تجارت بین الملل" می باشد.


کاربرد اینکوترمز در حمل و نقل بین المللی کالا

اینکوترمز به منظور فروش محصولات در قراردادها گنجانیده شده و بیانگر قوانین و راهنما جهت اسفاده وارد کننده، صادر کننده، شرکتهای حمل، و دیگر ارگان های تجارت بین الملل می باشد.

مهمترین دلیل کاربرد آن تعیین کردن مسئولیتها، خطرات احتمالی و هزینه ها بین فروشنده، خریدار و دیگر اشخاص حقیقی و یا حقوقی به صورت دقیق می باشد .اینکوترمز در حمل و نقل بین الملل برای اولین بار در سال ۱۹۳۶ ایجاد شد و نسخه نهایی آن که به اینکوترمز ۲۰۱۰ معروف است در 1 ژانویه ۲۰۱۱ منتشر گردید.

بطور کلی اینکوترمز به مسائل مربوط با حمل کالا از فروشنده به خریدار پاسخ می‌دهد. حمل و نقل کالا، واردات و صادرات آن، ترخیص کالا، مسئولیت پرداخت مخارج و یا برعهده گرفتن مسئولیت ریسک جابجایی کالا از جمله مسائلی هستند که در اینکوترمز مورد بررسی قرار می گیرند.


قوانین کلی اینکوترمز

اینکوترمز ۲۰۱۰ که نسخه نهایی آن به شمار می رود در ۱۱ قانون تصویب شده و همچنین به دو دسته کلی تقسیم می شوند:

  • دسته اول: اینکوترمز های دربرگیرنده ی تمامی راه های حمل ( ۷ قانون )
  • دسته دوم: اینکوترمز های دربرگیرنده ی راه های درون کشوری مانند طرق دریایی و آبی و... ( ۴ قانون)

قوانین دسته اول:

  • EXW : به معنای تحویل درب کارخانه می باشد. در این روش فروشنده کالا را در انبار به خریدار تحویل داده و کلیه مسئولیت های آن برعهده خریدار است.
  • FCA : به معنای تحویل در نقطه ای معین در کشور مبدأ است و فروشنده کالا را پس از ترخیص در محل مقرر به خریدار تحویل می دهد.
  • CPT : به معنی کرایه حمل و نقل. فروشنده هزینه های ترخیص صادراتی خود را پرداخت می کند و همچنین حمل کننده کرایه را تا مقصد نهایی کالا پرداخت می کند و پس از تحویل مسئولیت و ریسک آن از دوش فروشنده برداشته می شود.
  • CIP : به معنای پرداخت کرایه و بیمه حمل
  • DAT : تحویل در پایانه کشور مقصد
  • DAP : تحویل در نقطه مقرر کشور مقصد
  • DDP : تحویل در مقصد با پرداخت عوارض گمرک

این ۷ قانون از دسته اول اینکوترمز در حمل و نقل بین الملل بود که باهم بررسی کردیم. حال به سراغ دسته دوم می رویم.


قوانین دسته دوم:

  • FAS : به معنای تحویل در کنار کشتی است. در این مرحله فروشنده پس از تحویل کالا در کنار کشتی مسئولیت خود را انجام داده و همچنین هزینه حمل و بیمه و بازرسی برعهده خریدار می باشد.
  • FOB : در اینجا هنگامی که فروشنده کالا را از روی نرده کشتی در مبدأ عبور دهد ریسک خود را پایان داده و تمامی هزینه ها به عهده خریدار است.
  • CFR : به معنای کرایه حمل دریایی است.
  • CIF : کرایه بیمه و حمل است که در اینجا هزینه حمل و بیمه و عقد قرارداد برعهده فروشنده می باشد.

از دیگر اصطلاحات مهم اینکوترمز می توان به موارد زیر اشاره کرد.

CR : سند گمرکی

MD : اظهارنامه تولید کننده

SD : سند اقراری تولید کننده که در آن تولیدکننده اقرار میکند که کالای آن برحسب استاندارد های داده شده تولید شده است.

SFR : گواهی ثبت اسناد