ترخیص کالا به مجموعه ای از فعالیتهای انجامی توسط گمرک گفته میشود که معمولاً به منظور وارد یا صادر کردن کالا توسط صاحبان آن محصول انجام میگردد. ترخیص کالا از گمرک برای ارائه ی اجناس و کالاها به گمرک و آزادسازی آنها برای افراد وارد کننده و یا صادرکننده انجام میشود. ماهیت این کار این است که کالا یا جنس را از حالت قاچاق و غیرقانونی بودن جدا کرده و آن را قانونی میکند. در ادامه این مقاله از کاراپست به بررسی نکاتی مهم در این باره میپردازیم.
مراحل ترخیص کالا از گمرک
فرایند ترخیص کالا از گمرک مانند تمامی فعالیتهای اداری دیگر که در کشور انجام میشود دارای مراحل و قوانین خاصی است زیرا این کار یکی از مهمترین کارهای قانونی کشور بوده و حتماً باید در انجام آن با دقت کامل عمل کرد وگرنه عواقب ناگواری در پی خود خواهد داشت. باهم مراحل انجام این کار را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
- تکمیل اسناد: در این مرحله فرد باید با کامل کردن تمامی اسناد و مدارک خود و کالای مورد نظر به گمرک مراجعه کند.
- ورود اطلاعات تکمیلی: در این مرحله، اطلاعات فرد و کالا از طریق سیستم EPL وارد میشود.
- چاپ اظهارنامه: در اینجا بعد از طی کردن مراحل اول و دوم و ثبت اطلاعات باید اظهارنامه را کامل و آن را چاپ نمود.
- تعیین مسیر مورد نظر: سه نوع مسیر در این مرحله وجود دارد. مسیرهای سبز، زرد و قرمز. مسیر سبز به معنای صندوق است. مسیر زرد به معنای بررسی اسناد و مدارک توسط کارشناس مربوطه و دریافت مجوزهای لازم و مسیر قرمز به ارزیابی و بررسی مدارک و مجوزهای لازم توسط کارشناس میپردازد.
- ارزیابی کالای مربوطه و اخذ مجوزهای لازم: پنجمین مرحله از مراحل ترخیص کالا از گمرک ارزیابی و اخذ مجوزهای مربوطه است که آن را در مراحل بالاتر توضیح دادیم.
مراحل دیگری نیز برای ترخیص کالا از گمرک وجود دارد از جمله: کارشناسی سرویس بهصورت مجازی، کرایه حمل و نقل خطوط خارجی، پرداخت کرایههای صندوق و انبارداری که هرکدام روشهای خاص خود را دارند و درنهایت مرحله آخر که خروج کالا از گمرک میباشد.
اسناد و مدارک لازم برای آزادسازی کالا
برای آزادسازی کالا از گمرک مدارک و اسناد زیادی لازم است. بارگذاری بارنامه، قبض انبارداری، پکینگ لیست، ترخیصیه، فاکتور مبدأ از جمله مدارکی است که وجود آن ضروری است.
البته اسنادی هم وجود دارد که باید ضمیمه ی اظهارنامه شوند اما آن اسناد چیست؟
اسنادی از جمله اسناد خرید، اسناد حمل و اسناد ترخیصیه و قبض انبار از دسته اسناد کالای ورودی هستند که باید ضمیمه ی اظهارنامه شوند.
مدارکی مانند فاکتور فروش، مجوزهای ارزیابی، گواهی و مجوزهای قانونی، پروانه ورود موقت یا قطعی هم از دسته مدارک کالای صادراتی هستند که باید همراه اظهارنامه باشند.
تعیین ارزش کالاهای ترخیص شده
هنگامی که تمامی فرایندهای ترخیص کالا انجام میگیرد، ارزش کالاهای ترخیص شده یکی از مهمترین عوامل است که باید رعایت شود.
این کار برعهده ی ترخیص کار مخصوص گمرک و همچنین یک تاجر با تجربه میباشد که باید کالاهای مرخص شده را با توجه به ارزش آنها قیمت گذاری کنند.
هزینه ترخیص کالا از گمرک
هزینه ی ترخیص کالا میتواند شامل موارد متفاوتی باشد. هزینه ی انبارداری، بارگیری، باربری و تخلیه، تعرفه آزمایشگاه، کارشناسی و بدرقه کالا از جمله مواردی است که تمام مخارج آن روی هزینه ی ترخیص کالا محاسبه میشود و صاحب کالا موظف به پرداخت هزینه کل آن میباشد.